Frede Høst

31. Oktober, 2022

6 Populære Terningspil for hele Familien

Er du på udkig efter en sjov og lærerig aktivitet, som du kan nyde sammen med din familie? Så er terningespil det perfekte svar! Terningespil hjælper ikke kun dine børn med at udvikle vigtige færdigheder inden for matematik, sandsynlighed og strategisk tænkning, men de kan også være kilde til en masse grin. De mest populære terningespil spænder over utallige kulturer rundt om i verden, så der er noget spændende for alle at deltage i. 


Uanset om det er Yahtzy eller Balut, der falder dig i øjnene, så gør dig klar til at kaste terningerne, når vi udforsker nogle af de bedste terningespil, der findes i dag.

  1. Yatzy - Spilaften med familie og venner

Hertil skal der bruges minimum en yatzyblok og et raflebæger med fem eller seks terninger.


Yatzy er et klassisk terningespil, som kombinierer held med strategi. 


Formålet er at slå de bedste terningkombinationer, for at opnå flest point. 


Yatzy spilles med 5 eller 6 terninger, og går i sin enkelhed ud på at slå så mange terninger med ens øjne, eller ramme nogle bestemte terningkombinationer. Terningkombinationerne skal ikke slås i en bestemt rækkefølge, så her kommer spillernes strategiske overvejelser i brug. Til hvert slag har man tre forsøg, og kan undervejs lægge terninger fra. Viser alle terningerne det samme antal øjne, så har man slået en “yatzy” - den bedste terningkombination. 


Hver spiller har sit eget point-skema, hvor alle terningkombinationerne vises. Efter hver runde skal der udfyldes de tomme bokse på skemaet, med summen af øjnene der vises på terningerne. 


Når alle bokse er fyldt ud, så er det spilleren med den højeste sum, der vinder. 

"Årets gaveidé! Smukt kunsthåndværk som er næsten lydløst at rafle med og kan stå fremme og pynte i mit hjem." - Hanne V.

2. Pakkeleg - Når julen står for døren

Hertil skal der bruges et raflebæger med en terning.


Pakkeleg er en fast juletradition i mange danske hjem. Det er ofte også et indslag til julefrokosten, som mange glæder sig til. Der findes et hav af personaliserede regler for Pakkeleg, så nedenstående er blot hvad vi foretrækker hos Frede Høst. 


Spillet går ud på at slå 6’ere, hvorefter man må tage en valgfri pakke fra bunken, eller stjæle fra en anden spiller hvis der ikke er flere pakker tilbage i bunken. 


Alle spillere medbringer mindst én indpakket gave hver, som bliver lagt sammen i en bunke. Den yngste person i selskabet starter med at rafle terningen. Hvis personen slår en 6’er, må de vælge frit blandt gaverne fra bunken. 


Når alle gaverne er fordelt, starter en ny runde. Her sætter den ældste person i selskabet en alarm, og en ny runde går i gang. Terningen går igen på tur, men da der ikke længere er en bunke med gaver, stjæler man i stedet fra hinanden, når man slår en 6’er.


Er man mange eller skal spændingen øges for selskabet, anbefales det at tage to raflebægere i brug og starter fra modsatte side af bordet.


Når tiden er gået, må du pakke alle gaverne op du har fået fat i. 

3. Meyer - Konkurrence med vennerne

Hertil skal der bruges et raflebæger med to terninger.


Når vennerne skal mødes, så er Meyer det ideelle terningespil at have planlagt hvis der skal være udsigt til konkurrence. 


Spillet går ud på at slå en højere kombination at terninger end den forriges. 


Alle starter med en terning liggende foran sig, som vender med 6 øjne opad for at vise hver deltagers “liv”. Lykkes man ikke med at slå en højere kombination end den forrige, mister man et liv, og terningen skal derefter vise 5 øjne.


Efter man har raflet, løfter man forsigtigt på raflebægeret, så man kan se, hvad man har slået - hold slaget skjult for de andre deltagere. Slaget kan kun sendes videre, hvis det er højere end den forriges slag, så det kan her være nødvendigt at bluffe. 


Før turen går videre til den næste spiller, skal de vælge at tro på dig, eller kalde dit bluff og løfte raflebægeret for at se, hvad der blev slået.


Hvis det der blev sagt passede, så mister spilleren som løftede et liv, og hvis det ikke passede, så taber spilleren som raflede et liv. Den sidste spiller som sidder tilbage, har vundet. 


Herunder ses typer af slag, med det bedste slag listet først:


  • Meyer. en 1'er og en 2'er - det bedste slag

  • Lille Meyer, en 3'er og en 1'er

  • Par seks (to 6'ere) er det højeste par, herefter par fem, par fire osv.

  • 65 ("fem-og-treds", en 6'er og en 5'er, 64 ("fire-og-treds), en 6'er og en 4'er osv.

  • 32 er fællesskål, og runden nulstilles herefter, uanset hvilket slag den forrige slog

"Er helt vild med disse raflebægere til familie-spilaftner! De kan endda også stå fint fremme når vi ikke bruger dem."- Lukas T.

4. 10.000 - Når der er børn med til spil

Hertil skal der bruges et stykke papir og et raflebæger med seks terninger.


Skal børn kunne deltage, så er “10.000” et terningespil som vil holde dem engageret. Børn kan med fordel være på hold med en voksen, når de første gang introduceres til terningespillet. 


Formålet med spillet er at nå 10.000 point først. 


Hver gang man har slået, skal man lægge mindst én pointgivende terning til side. Vi anbefaler at man sidder med et point-skema foran sig, så det er nemmere og sjovere at følge med, mens man venter på sin tur. Den første til at nå 10.000 point, har vundet. 

  • En ener giver 100 point

  • En femmer giver 50 point

  • Tre ens giver antal øjne på terningen gange 100. f.eks. tre 4'ere giver 400 point

  • Fem og seks ens giver som tre ens gange to for hver ekstra terning. feks. giver fem 2'ere 200x2x2 eller seks 2'ere giver 200x2x2x2

  • 1'ere er dog anderledes, fordi tre 1'ere giver 1.000, fire 1'ere giver 2.000, fem 1'ere giver 4.000 og seks 1'ere giver 10.000 point

5. Snyd - En verdenskendt favorit

Hertil skal der bruges samme antal raflebægere med seks terninger som antal spillere.


Hvis du har set Pirates of the Caribbean, så har du oplevet hvordan dette terningespil skaber spænding. Et meget populært spil på verdensplan, som handler om tilfældigheder, bluf, sandsynlighedsberegning og chancer.


Til Snyd skal der bruges samme antal raflebægere antal spillere. 


Spillet går ud på at gætte antallet af terninger med identiske øjne, der blev slået i alt, eller udfordre en anden spillers gæt ved at kalde “snyd”. 


Alle spillere slår deres fem terninger, hvorefter de løfter forsigtigt på ralfebægeret, så man kan se, hvad man har slået. En udvalgt spiller skal nu lave det første gæt, på antallet af terninger med identiske øjne, der er blevet slået i alt. 


Turen gør med urets retning, og gættet af antallet af terninger eller øjne skal øges for hver tur, medmindre man vil udfordre den spillers gæt ved at kalde “snyd”. 


Når der kaldes snyd, løftes raflebægerne og alle terningerne afsløres. Der findes én taber hver runde, og det er enten den hvis gæt viser sig at være forkert, eller den som kaldte snyd. Hvis man taber udfordringen, mister man én terning. 


Den sidste spiller som sidder tilbage med én eller flere terninger, har vundet. 

"En genial gave, der inviterer til fællesskab med venner og familie."

- Frederikke

6. Balut - Underholdende for hele familien

Hertil skal der bruges et stykke papir og et raflebæger med fem terninger og et Balutskema.


Balut minder meget om Yatzy, formålet er at slå de bedste terningkombinationer, for at opnå flest point. 


Balut spilles med fem terninger, og går i sin enkelhed ud på at slå så mange terninger med ens øjne, eller ramme nogle bestemte terningkombinationer. Terningkombinationerne skal ikke slås i en bestemt rækkefølge, så her kommer spillernes strategiske overvejelser i brug. Til hvert slag har man tre forsøg, og kan undervejs lægge terninger fra. Viser alle terningerne det samme antal øjne, så har man slået en “Balut” - den bedste terningkombination. 


På Balutskemaet ses alle terningkombinationerne samt pointsystem. Efter hver runde skal man udfylde de tomme bokse på skemaet, med summen af øjnene der vises på terningerne. 


Når alle bokse er fyldt ud, så er det spilleren med den højeste sum, der vinder. 


I Danmark kåres der hvert år en dansk Balutmester.